In het najaar van 2015 voeren alle GGD’en in Nederland de landelijke Jeugdmonitor uit. Dit is een digitaal onderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren uit klas 2 en 4. In Rivierenland en Nijmegen gebeurt dit in de vorm van E-MOVO. Doet uw school ook weer mee?
Hoe werkt E-MOVO?
Het onderzoek wordt uitgevoerd in oktober en november van het schooljaar 2015-2016. De verzameling van de onderzoekgegevens gebeurt anoniem. Tijdens een lesuur (bijv. mentorles) wordt een digitale vragenlijst afgenomen via de computer. Elke leerling krijgt een kaartje met een unieke inlogcode. Na het invullen van de vragenlijst kunnen de leerlingen hun persoonlijke gezondheidsprofiel bekijken. Ze krijgen hierin tips en adviezen over hun gezondheid en leefstijl.
De volgende onderwerpen zijn opgenomen in de vragenlijst:
|
Wat levert E-MOVO op?
Voor school
E-MOVO levert cijfers op die inzicht geven in de gezondheidstoestand van uw leerlingen. Nadat de gegevens zijn verwerkt en geanalyseerd ontvangt uw school van de GGD een schoolrapport. Door de gegevens te vergelijken met die van eerdere jaren worden trends zichtbaar. Zijn leerlingen gezonder gaan leven of juist niet? Heeft u op grond van de rapportage advies nodig of wilt u gezondheidsbevorderende activiteiten voor uw leerlingen opzetten? Kijk ook eens op onze Gezonde School website of vraag uw Gezonde School adviseur om u hierbij te ondersteunen.
Voor de leerlingen
Direct na het invullen van de vragenlijst ontvangen leerlingen hun persoonlijke gezondheidsprofiel. Het persoonlijke voorlichtingsadvies is gebaseerd op de gegeven antwoorden en toegesneden op de situatie van de betreffende leerling. Leerlingen die meer willen weten over een bepaald onderwerp worden verwezen naar websites met goede en betrouwbare informatie.
Voor gemeenten en andere organisaties
De verzamelde gegevens over uw leerlingen worden ook gebruikt voor regionale en gemeentelijke rapportages over de gezondheidtoestand en leefstijl van jongeren. Gemeenten en andere organisaties gebruiken deze rapportages voor het stellen van prioriteiten en het goed onderbouwen van het jeugd- en gezondheidsbeleid.
Wat is de rol van uw school?
Voor het uitvoeren van E-MOVO vragen wij u:
- In oktober en/of november 2015 een lesuur beschikbaar te stellen voor elke klas 2 en 4 van uw school voor het invullen van de digitale vragenlijst (bijvoorbeeld tijdens een mentorles);
- Gedurende dit lesuur voldoende computers beschikbaar te stellen voor alle leerlingen
- Een mentor of leerkracht in te zetten bij elke klas die E-MOVO invult. De mentor of leerkracht geeft de leerlingen een korte instructie en begeleidt de klas bij het invullen van de vragenlijst.
Tot slot
Bij het vorige onderzoek in 2011 deden alle scholen in Gelderland-Zuid mee. Dankzij de goede organisatie van de deelnemende scholen heeft 90% van de leerlingen de vragenlijst ingevuld. We hopen ook dit jaar weer op een goede respons. Hoe meer scholen meedoen, hoe betrouwbaarder en waardevoller de uitkomsten zijn.
Mogen we weer op u rekenen? Uw Gezonde School adviseur neemt deze maand contact op met uw school.