03 februari 2022

Coronavaccinatie voor kinderen

Alle kinderen tussen 5 en 12 jaar zijn inmiddels uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Het is voor ouders vaak lastig om een goede keuze te maken. Mogelijk krijgt u daar vragen over, of heeft u zelf vragen.

Vaccineren, hoe werkt dat?

Kinderen tussen 5 en 12 jaar krijgen twee prikken met een kinderdosis van het merk Pfizer/BioNTech. Tussen de prikken zit ongeveer acht weken.  Er zijn speciale “kindervaccinatielijnen” ingericht op de vaccinatielocaties. De prikker is ervaren en heeft meer tijd voor het kind. Kinderen krijgen geen boostervaccinatie.

Waarom vaccineren?

Het voorkomen van ernstige ziekte is voor veel volwassenen een belangrijke reden geweest om zich te laten vaccineren. Maar kinderen worden zelden ernstig ziek na een coronabesmetting. Waarom zou je ze dan vaccineren? Is het echt wel nodig om kerngezonde kinderen te vaccineren? Het is voor veel ouders een lastige afweging, die niet makkelijker wordt gemaakt door wisselende verhalen op bijvoorbeeld sociale media. Zo gaat het gerucht dat er in de vaccins van het Rijksvaccinatieprogramma ook coronavaccin is toegevoegd. Dit is natuurlijk niet waar. Belangrijk om te weten is dat kinderen die al eens een infectie met het coronavirus hebben gehad, zich niet hoeven te laten vaccineren.

Is het wel veilig?

Vaccineren van kinderen is veilig. Onder andere in de Verenigde Staten zijn al meer dan 8 miljoen kinderen gevaccineerd. De bijwerkingen zijn mild: pijn op de prikplaats, een beetje moe of grieperig. Ernstige bijwerkingen, zoals een ontsteking van het hart, worden bij kinderen niet of nauwelijks gezien. Bijwerkingen op de lange termijn worden niet verwacht, net als bij volwassenen . Er is overigens nog nooit een vaccin geweest dat maanden later nog bijwerkingen gaf. Het vaccin wordt namelijk snel opgeruimd door het afweersysteem.

Voor- en nadelen

Er zijn voor- en nadelen van vaccineren te noemen. Vaccineren is altijd vrijwillig. Kinderen hebben in Nederland geen QR-code nodig, voor bijvoorbeeld sportwedstrijden. Een belangrijk voordeel is dat een vaccinatie overdracht van het virus voorkomt. Door kinderen te vaccineren, hopen we dat opa’s en oma’s minder snel besmet worden.

Kan een kind nu wel of niet ernstig ziek worden van het coronavirus?

Er zijn tot nu toe ruim 900 kinderen in het ziekenhuis opgenomen geweest vanwege COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus. Een vaccinatie voorkomt ziekenhuisopname. Maar een belangrijkere reden om kinderen te vaccineren, is een zeldzame ziekte genaamd MIS-C. Het is een levensbedreigende aandoening, die met name voorkomt bij gezonde kinderen van 5 tot 12 jaar.

Daarnaast komt “long COVID” ook bij kinderen voor: langdurige klachten, zoals hoofdpijn of vermoeidheid, nadat je COVID hebt gehad. Long COVID komt gelukkig slechts bij 2% van de kinderen die COVID-19 hebben gehad voor.

Kinderen die al eens corona hebben gehad, hebben een erg kleine kans om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Zij hoeven zich daarom niet te laten vaccineren. Maar als ouders dit toch graag willen, dan mag het wel.  Eén vaccinatie is dan voldoende.

De ouders beslissen over de vaccinatie

Een kind onder de 12 jaar mag zelf niet beslissen of hij of zij gevaccineerd wil worden. Beide ouders moeten het eens zijn met de vaccinatie. Wanneer een ouder met het kind op een vaccinatielocatie komt, wordt gevraagd of de andere ouder ook toestemming geeft voor de vaccinatie. Als er geen toestemming is of als er twijfel is, wordt de prik niet gezet.

Hulp voor het maken van de keuze

Er zijn verschillende manieren om ouders te helpen bij het maken van de keuze.

  1. Kijk op Overvaccineren.nl
  2. Bel met een zorgprofessional: 0800 7707707
  3. Kijk op de website van het RIVM of de Rijksoverheid
  4. Bel met de landelijke informatielijn: Vragen over corona 1400
  5. De Twijfeltelefoon is bedacht door een groep artsen uit een aantal ziekenhuizen: 088-7555777

Bellen met GGD Gelderland-Zuid

Heeft u zelf vragen, of u merkt dat er vragen spelen bij ouders waar u niet uitkomt? Heeft u belangrijke signalen die u met de GGD wilt delen? Bel naar de GGD of laat de ouders ons bellen. Het telefoonnummer van ons corona-callcenter is 088-1447123.