Wist je dat 16% van de jongeren in Rivierenland een verhoogd risico op psychosociale problemen heeft? Dat blijkt uit het E-MOVO onderzoek 2015-2016. De noodzaak om dit thema breed op te pakken is daarmee duidelijk. Tijdens de bijeenkomst ‘Jongeren en psychische problemen’ spraken professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen over dit thema. O.a. de lessen ‘sociaal emotioneel leren’ kwam als een belangrijk preventiemiddel naar voren.
Op 16 januari kwamen professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen bij elkaar om kennis en ervaring uit te wisselen over jongeren en hun psychische gezondheid. De gemeenten in regio Rivierenland (‘Rivierenland kan meer’) en de GGD organiseerden deze inspiratiebijeenkomst.
Wat was er te doen?
- Twee ervaringsdeskundigen vertelden wat zij herkennen uit de cijfers en wat ze gemist hebben aan ondersteuning vanuit hun omgeving;
- Op de inspiratiemarkt presenteerden 22 kraampjes hun ideeën over het positief ondersteunen van jongeren;
- Per gemeente zijn er concrete afspraken gemaakt over wat er lokaal uitgevoerd gaat worden. Kartrekkers vanuit GGD, gemeentes en het lokale veld zullen de komende tijd lokale vervolgstappen nemen om de psychische gezondheid van de jongeren op de kaart te zetten.
Regionale actiepunten:
- Meer gebruik maken van ervaringsdeskundigen op scholen en in de wijk;
- PO en VO scholen nog meer stimuleren tot het geven van lessen mentaal welzijn/ sociaal emotioneel leren;
- Taboe doorbreken rondom psychische gezondheid.
Meer informatie is op te vragen bij Elone Quartel (equartel@ggdgelderlandzuid.nl).