Per 1 augustus 2015 is de wet ‘Sociale veiligheid op school’ van kracht. In deze wet is
opgenomen dat scholen een inspanningsverplichting hebben om een actief beleid te voeren dat gericht is op die sociale veiligheid. De onderwijsinspectie ziet toe op naleving van de wettelijke verplichtingen.
Wat houdt de wet in?
Door de wetswijziging moet scholen voldoen aan de volgende punten:
- Expliciete verantwoordelijkheid voor het voeren van sociaal veiligheidsbeleid
In het sociaal veiligheidsbeleid bestaat uit een set samenhangende maatregelen gericht op preventie en het afhandelen van incidenten. Scholen mogen zelf beslissen welke methode er wordt ingezet om het pesten tegen te gaan.
- Verplichte monitoring van de veiligheidsbeleving van leerlingen
School doet dit door gebruik te maken van een instrument dat een actueel en representatief beeld geeft van de veiligheidsbeleving en welbevinden van de leerlingen. Ook worden incidenten geregistreerd.
- Coördinator anti-pestbeleid
Binnen elke school is een vaste coördinator van het pestbeleid aangesteld die ook fungeert als aanspreekpunt voor leerlingen en ouders. Als voorbeeld wordt hier de vertrouwenspersoon genoemd.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de nieuwe wetgeving in deze handreiking van School en Veiligheid. De adviseur Gezonde School van de GGD kan scholen ondersteunen bij het ontwikkelen van sociaal veiligheidsbeleid. Voor de GGD is Sociale Veiligheid één van de speerpunten van het beleid.