Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Kinderen moeten zichzelf kunnen zijn. Op school, in de sport, in de sociale kring en op straat. Iedereen moet waar dan ook zichzelf kunnen zijn. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft, zet de gemeente zich in om het probleem te benoemen en onder de aandacht te brengen.
Waar staat de regenboogvlag voor?
Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Ook kinderen moeten zichzelf kunnen zijn. Op school, in de sport, in de sociale kring en op straat. Iedereen moet waar dan ook zichzelf kunnen zijn.
We hijsen de vlaggen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Het is aanmoediging voor de LHBT-scholieren zelf. Ook zetten we ons in voor alle inwoners en organisaties in de stad.
Aandacht vragen voor het thema seksuele diversiteit begint al op de basisschool. Daarom roepen we alle scholen en andere organisaties op om de regenboogvlag te hijsen. Deze activiteit vindt plaats op woensdag 11 oktober 2017 om 08.30 uur.
Waarom een regenboogvlag?
De Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco ontwerp in 1978 de regenboogvlag. De regenboogvlag werd als symbool gebruikt tijdens de Gay Pride van dat jaar.
De vlag moest een teken zijn van lesbische en homoseksuele trots en tegelijk voor de diversiteit van deze levenswijze. De vlag of the Human Race was inspiratie voor Baker om de vlag te ontwerpen. Met deze vlag demonstreerden mensen in de jaren zestig voor de wereldvrede. De vlag van Human Race bestond uit vijf banen in de kleuren rood, zwart, bruin, geel en wit. De acht banen van de oorspronkelijke regenboogvlag van Gilbert Baker hadden de volgende symbolische betekenis:
- Roze – seksualiteit
- Rood – leven
- Oranje – geneeskracht
- Geel – zonlicht
- Groen – natuur
- Turkoois – magie
- Blauw – sereenheid
- Violet – karakter
Hoe brengt u Coming OUT Day op school onder de aandacht?
Door het hijsen van de regenboogvlag tijdens Coming OUT Day maakt u zichtbaar dat u meedoet. Verder kunt u in de week van de Coming Out Day aandacht besteden aan het onderwerp seksuele diversiteit. Bij het Uitleenpunt van GGD Gelderland-Zuid leent u leskist over het thema relaties en seksualiteit. Hierin zitten o.a. (voor)leesboekjes, spelletjes. Verder kunt u deelnemen aan activiteiten in de week van de Coming Out Day.
Stellingenspel
Wilt u Coming Out Day voorbereiden met leerlingen, dan kunt u het stellingenspel met uw leerlingen spelen.
Het hele jaar door
De Coming Out Day duurt een dag. De boodschap van de gemeenten en andere deelnemers geldt natuurlijk voor het hele jaar. Gemeente Nijmegen zet zich jarenlang in om de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBT-ers te bevorderen.
Coming Out Day is aanleiding om daar zichtbaar gezamenlijk statement voor te maken, zoals bijvoorbeeld op de Roze woensdag van de afgelopen Vierdaagse. Toen was de Stevenstoren gesierd met een 25 m lang regenboogbanier.
Aanmelden
Samen de regenboogvlag tijdens de Coming OUT Day op woensdag 11 oktober hijsen? Aanmelden kan hieronder.