Voeding en mondgezondheid

Eet smakelijk en gezond

Je wilt goed voor je lichaam zorgen. Daarom is het slim om na te denken over wat je eet en drinkt. Gezond eten is best een uitdaging. Voor iedereen. Varieer en kies elke dag uit elk vak van de Schijf van Vijf.

Een gezond gebit

Een gezond gebit staat niet alleen verzorgd. Het is ook belangrijk voor de algemene gezondheid. Wist je dat een goed gebit zelfs de taal- en spraakontwikkeling verbetert? Goede mondverzorging is dus nodig.

Waarom is voeding en mondgezondheid belangrijk

Een gezond eetpatroon is de basis voor een gezond gewicht. Het zorgt er ook voor dat je fit bent en blijft. En wist je dat gezond eten de kans op verschillende ziektes verkleint? Zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker. Een goed gebit bespaart gaatjes, kiespijn en tandartsbezoeken.

Daarnaast hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat er een relatie bestaat tussen ontstoken tandvlees en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Onderhoud je gebit daarom goed.

Tips en adviezen

Een ideale maaltijd bestaat uit producten van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Hieronder lees je de tips uit de Schijf van Vijf:

  • Poets twee keer per dag je tanden. Doe dit na het ontbijt en ’s avonds voor het slapen.
  • Gebruik een fluoridetandpasta.
  • Poets minimaal twee minuten lang, in een vaste volgorde. Eerst boven, dan onder. Buitenkant, binnenkant en kauwvlakken.
  • Gebruik naast een (elektrische) tandenborstel ook flosdraad, tandenstokers of ragers om tussen alle tanden te komen.
  • Vermijd suiker, zure vruchtensappen en snacks. Net iets zuurs gegeten of gedronken? Wacht dan even met tandenpoetsen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Schijf van Vijf op voedingscentrum.nl.