Sport en bewegen

Het is belangrijk om elke dag te bewegen. En dat hoeft niet altijd een zware work-out op de sportschool te zijn. Juist wandelen, traplopen en fietsen zijn goede manieren om lekker (en makkelijk) te bewegen gedurende de dag.

Bewegen gezond voor lichaam en geest

Bewegen is niet alleen goed voor je gewicht, maar ook voor je uithoudingsvermogen, je weerstand, je conditie en de ontwikkeling van je lichaam. Je zit bovendien lekkerder in je vel door allerlei hormonen die je lichaam aanmaakt tijdens het sporten. En actief bezig zijn is een goede manier om je hoofd leeg te maken!

Volgens de beweegnorm moeten volwassenen 2,5 uur per week matig intensief bewegen, om meer kans te hebben om gezond oud te worden. Als jouw ademhaling sneller wordt, maar je nog wel kan praten, ben je matig intensief aan het bewegen. Denk bijvoorbeeld aan traplopen, wandelen, fietsen of stofzuigen. De dagelijkse beweging hoeft niet in één keer. Dit kun je verspreiden over de hele dag.

Naast het bewegen, is er ook de Fitnorm. Deze adviseert drie keer per week gedurende minimaal 20 minuten zwaar intensieve lichamelijke activiteit. De Fitnorm is vooral gericht op de fysieke fitheid, zoals het uithoudingsvermogen, spierkracht en coördinatievermogen

Tips en adviezen

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over verschillende dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • Voorkom veel stilzitten.

Meer informatie

Wil je meer informatie over hoeveel je moet bewegen volgens de beweegrichtlijnen? Kijk op www.allesoversport.nl.