Roken

Roken is slecht voor de gezondheid. Het is niet alleen ongezond voor de roker zelf, maar ook voor zijn/haar omgeving. In tabak zit nicotine. Dit stofje is sterk verslavend.

Wat doet roken met je lichaam

Dan heb je onder andere meer kans op hart- en vaatziekten, longkanker en chronische ziekten aan de luchtwegen. Ook meeroken (passief roken) is slecht voor de gezondheid. Zware rokers (meer dan twintig sigaretten per dag) leven gemiddeld 13 jaar korter dan nooit-rokers.

Tips en adviezen

Het belangrijkste advies is om niet te roken. Rook jij? Doe dit dan buiten, zeker als er kinderen in huis zijn. Als er in huis wordt gerookt, zorg dan voor goede ventilatie. Zet ramen en ventilatieroosters open. Dan kan de tabaksrook naar buiten.

Stoppen met roken

Voor de meeste rokers is stoppen met roken moeilijk. Wil jij stoppen? Vraag dan om hulp. Met hulp is de kans dat het lukt om te stoppen veel groter. Voor hulp kun je terecht bij jouw huisarts. Andere vormen van hulp zijn: telefonische coaching, groepstraining, een online cursus of app. Al binnen twee weken na het stoppen voel jij je fitter. Bovendien bespaart stoppen met roken flink wat geld.

Stoppen met roken loont, op alle leeftijden. Rokers die stoppen vóórdat ze 35 jaar zijn, hebben een vergelijkbare levensverwachting als nooit-rokers. Stoppen rokers rond hun 50ste? Dan hebben ze twee keer zo veel meer kans om op hun 65e nog te leven dan rokers die niet stoppen.

Roken in huis

Veel (aanstaande) ouders willen stoppen met roken. Maar dat is niet altijd makkelijk. Op www.rookvrije Ouders.nl is telefonische coaching speciaal voor ouders en zwangere vrouwen die hulp willen bij het stoppen met roken. Tijdens een aantal telefoongesprekken geeft de stoppen-met-roken-coach tips. Met die tips is de kans groter dat je het stoppen met roken volhoudt. Wil je graag een gratis en vrijblijvend telefoongesprek met een professionele stoppen-met-roken coach? Meld je aan op de website van Trimbos.

Bekijk de animatie Rookvrije Ouders (filmpje derdehands rook voor ouders) van het Trimbos instituut.

Meer informatie