Positieve gezondheid

Bij positieve gezondheid staat niet de ziekte, maar een betekenisvol leven centraal. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens. En niet op de beperkingen of ziekte zelf. Uit onderzoek blijkt, dat het mensen niet alleen gaat om hun lichamelijke gezondheid. Mensen vinden vooral een betekenisvol leven belangrijk.

Denk positief

Kijk vooral naar de dingen die goed gaan en waar jij betekenis uit kunt halen. Positieve Gezondheid kun je verdelen in zes onderwerpen:

  • Lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit.
  • Mentaal welbevinden – Ik voel me goed.
  • Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn toekomst.
  • Kwaliteit van leven – Ik geniet van mijn leven.
  • Meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen.
  • Dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen.

Je kunt een vragenlijst invullen op allesisgezondheid.nl. Het invullen van de vragenlijst helpt je kiezen en bespreken wat voor jou belangrijk is.

Wat kan ik ermee doen?

Jouw antwoorden brengen jouw Positieve Gezondheid in kaart. Bespreek de uitkomsten met iemand waar jij je prettig bij voelt. Een vriend(in), buurvrouw of bijvoorbeeld jouw arts of hulpverlener.

Ga na wat je graag zou willen veranderen en bespreek hoe je dat kan aanpakken. Kun jij je voldoende redden? Voel jij je gelukkig of misschien juist eenzaam? En is er misschien medische zorg nodig of steun uit jouw omgeving? Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij u past.

Tips en adviezen

Ben je op zoek naar tips of hulp-apps die jou op weg kunnen helpen positief gezond te leven? Kijk voor de beste apps voor jouw gezondheid op de GGD-appstore.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over positieve gezondheid op mijnpositievegezondheid.nl.