Relaties en ontmoeten

Mensen die veel goede vrienden en kennissen hebben zijn veel gelukkiger. En zij leven ook langer. Dit blijkt uit onderzoek.

In de Blue zones (gebieden op de wereld waar mensen ouder worden/langer leven) zijn honderdjarigen geïnterviewd over hun geheim van gezond ouder worden. Tips die zij gaven:

Honderdjarigen in de blue zones stellen hun familie en geliefden op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen dicht in de buurt. Mensen zijn trouw aan een levenspartner en investeren tijd en liefde in hun kinderen. Ook gaan mensen niet met pensioen. Ze blijven actief meedoen tot het einde van hun leven.

De langstlevende mensen kiezen bewust voor een sociale kring die gezond gedrag vertoont. Uit onderzoek komt naar voren dat roken, overgewicht, geluk en zelfs eenzaamheid besmettelijk zijn.

Video’s: gezond ouder worden – ontmoeten

We bezoeken Wubbo uit Nijmegen. Wubbo heeft gezondheidsproblemen. Hij had na het overlijden van zijn vrouw moeite de draad weer op te pakken. Toch is hem dat gelukt. Hij bezoekt Deel de Dag van Sterker. Deel de Dag is voor senioren die zelfstandig wonen en behoefte hebben aan structuur in de dag en gezelligheid. Door deelname aan Deel de Dag heeft Wubbo ook op andere dagen meer zin om dingen te ondernemen.

In deze laatste aflevering spreken we Herman. Herman is weduwnaar en vindt het belangrijk om onder de mensen te blijven. Hij vertelt hoe hij dit aanpakt. Zo bezoekt hij twee keer per maand de gespreksgroep ‘Samen praten over ouder worden’. Ook werkt hij als vrijwilliger bij de dierenweide in zijn buurt.

Meer informatie