Alcohol

Voor veel mensen betekent alcohol gezelligheid. Het hoort erbij. Toch is het advies om op jouw alcoholgebruik te letten. Op oudere leeftijd verdraagt het lichaam alcohol slechter dan op jonge leeftijd. Ouderen zijn over het algemeen eerder dronken. Een kleine hoeveelheid alcoholhoudende drank kan soms al schadelijke gevolgen hebben.

Medicijnen en alcohol

Alcoholgebruik bij medicijnen kan risicovol zijn. Soms werkt door alcohol een medicijn niet goed of wordt de werking juist versterkt. De combinatie van alcohol met slaap- en kalmeringsmiddelen kan zelfs gevaarlijk zijn. Vergeetachtigheid, sufheid en moeheid kunnen het gevolg zijn van dit gecombineerde gebruik. Meer informatie hierover vind je vaak in de bijsluiter. Raadpleeg ook altijd je huisarts of apotheker voordat je alcohol gebruikt in combinatie met jouw medicijnen.

Advies alcoholgebruik voor ouderen

Als je toch graag af en toe alcohol wilt drinken, wat is dan een aanvaardbare hoeveelheid? Het advies voor senioren is om minder te drinken dan gezonde volwassenen. Deze hoeveelheden zijn:

  • voor gezonde, volwassen mannen:
    • drink niet meer dan twee standaardglazen per dag.
  • voor gezonde, volwassen vrouwen:
    • drink niet meer dan één standaardglas per dag.
  • drink tenminste twee dagen per week helemaal geen alcohol.

Advies of hulp nodig?

Heb je vragen of zorgen over jouw eigen alcoholgebruik of dat van iemand uit jouw omgeving? Je kunt altijd terecht bij jouw huisarts voor een persoonlijk advies, hulp of doorverwijzing. Lees meer informatie over alcoholmisbruik door ouderen op Trimbos.nl. Of bekijk het filmpje ‘Hoe schadelijk zijn de dagelijkse borrels of biertjes’ op leydenacademy.nl.

Doe de drinktest

Hoeveel alcohol drink jij? En welke invloed heeft dat op jou? Doe de drinktest!

Start de drinktest