De ‘Week van de teek’ is begonnen. Yvonne Sterken is sociaal verpleegkundige bij het team Infectieziekten van GGD Gelderland-Zuid. Zij vertelt je graag wat je weten moet over teken en de ziekte van Lyme. Dit doet Yvonne in de vorm van ‘feiten en fabels’
Feit of fabel: Als je een teek tegenkomt op je lichaam, moet je ‘m zo snel mogelijk verwijderen. In plaats van tijd te verliezen door bijvoorbeeld 112 te bellen.
Verwijder een teek binnen 24 uur. De kans dat je de ziekte van Lyme oploopt is dan erg klein.
Feit of fabel: Je krijgt sowieso de ziekte van Lyme als je door een teek gebeten bent.
Ongeveer 20% van de teken draagt de Lyme-bacterie bij zich. Maar niet iedere beet van een besmette teek leidt tot de ziekte van Lyme. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet, wordt geschat op 1 tot 3%.
Feit of fabel: In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme.
1000 tot 2500 van deze patiënten houden ook na behandeling langdurige klachten. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen deze klachten krijgen, en anderen niet. Dit wordt onderzocht.
Feit of fabel: Een teek kun je verwijderen met zeep en een watje.
Een teek verwijder je met een speciale tekentang. Dit doe je door ‘m in één rechte beweging eruit te trekken. Ga vóór het verwijderen van de teek ook niet met alcohol, jodium, zeep of andere middelen in de weer. De teek kan dan schrikken (geïrriteerd raken) en zijn maaginhoud in het lichaam ledigen waardoor de bacterie juist in het lichaam komt.
Feit of fabel: Een klein rood plekje na een tekenbeet is een normale huidirritatie.
Wordt de plek groter en ringvormig? Ga dan naar de huisarts. Houd de plek tot drie maanden na de beet in de gaten. Noteer de datum van de beet in uw agenda.
Week van de teek
Van 3 tot en met 10 april is de ‘Week van de teek’. De belangrijkste boodschap is: voorkomen is beter dan genezen. Verwijder de teek snel en ontsmet het beetwondje goed. Zo houd je het risico op de lymeziekte zo klein mogelijk. Bovendien: controleren op teken na in het groen te zijn geweest moet net zo’n gewoonte worden als het aandoen van een jas indien het buiten koud is.
Heb je vragen over (de preventie van) teken? Dan kun je altijd bellen met ons team Infectieziekten: (088) 144 71 26. Op werkdagen van 8.30-12.30 en van 13.00-17.00 uur.
Ontdek alles over teken met de app ‘Tekenbeet’
Ken je de app ‘Tekenbeet’ van het RIVM al? De app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) of de App store. Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien. Je ziet wat je moet doen om teken goed en snel te verwijderen. Ook ontdek je waar de teken zitten, en kun je het tekenalarm raadplegen. Zie ook de tekenradar!
Yvonne Sterken
Sociaal verpleegkundige infectieziekten