In Nederland worden elk jaar meer dan 100 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen. Vaak zijn dit pasgeboren, ongevaccineerde baby’s. Sommige baby’s sterven aan de ziekte. Op het consultatiebureau krijgen baby’s na twee maanden een inenting tegen kinkhoest. Samen met enkele andere vaccinaties. Wil je als moeder jouw kind al eerder beschermen? Dan kun je jezelf laten vaccineren tijdens je zwangerschap.
Vaccinaties voor kinderen
Een pasgeboren baby is kwetsbaar. Om kinderen gezond te houden, krijgen alle kinderen al 60 jaar lang vaccinaties tegen ernstige ziektes aangeboden. Dankzij vaccinaties is bijvoorbeeld polio bijna de wereld uit. Ook lopen we nauwelijks meer gevaar op tetanus bij een vieze wond. Toch is er nog een ziekte die gevaarlijk is voor een pasgeboren baby: kinkhoest.
Wat is kinkhoest eigenlijk?
Kinkhoest is een ontsteking van de luchtwegen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Iemand die kinkhoest heeft, krijgt last van hoestbuien. Dit kan soms maanden duren. De hoestbuien kunnen erg heftig zijn en zelfs gepaard gaan met braken. In zeldzame gevallen leidt de ziekte tot een hersenbloeding of zuurstoftekort in de hersenen.
Tijdens de zwangerschap
Een vaccinatie van de moeder tijdens de zwangerschap, beschermt de baby in de eerste maanden na de geboorte tegen kinkhoest. In het buitenland bestaat de kinkhoest vaccinatie voor zwangere vrouwen al jaren. Dit jaar beslist de minister van Volksgezondheid of het ook in Nederland kosteloos aangeboden wordt aan zwangere vrouwen.
Wie zwanger is, kan de vaccinatie nu al krijgen bij de huisarts of bij GGD Gelderland-Zuid. Het vaccin kost rond de €40 euro.
Wil je meer weten over de vaccinatie? Kijk dan op de website van het RIVM. Lees hier het artikel over dit onderwerp in het Medisch Contact.
Houd kinkhoest buiten de deur tijdens je kraamweken!
Jolanda Hoefnagel
Arts infectieziektebestrijding GGD Gelderland-Zuid