Ons jaarverslag 2017 is uit! Met veel mooie resultaten die we bereikten door samenwerking. In het jaarverslag vertellen Ruth de Wit en Pushpa Höppener (GGD) over samenwerking bínnen de GGD, voor de gezondheid van Syrische en Eritrese vluchtelingen. Zorg voor de ontwikkeling en opvoeding van kinderen, bescherming tegen infectieziekten, voorlichting over voeding, seksualiteit en pesten. En zelfs over producten in de supermarkt. Het zijn allemaal GGD-acties waar vluchtelingen iets aan hebben.
Verpleegkundige, adviseur en buddy
De vluchtelingen in de asielzoekerscenta (AZC) van Nijmegen hebben een Syrische en Eritrese achtergrond. Binnen de GGD is Ruth de Wit (links op de foto) al jaren actief als jeugdverpleegkundige voor de AZC’s. Sinds twee jaar werkt ze ook als adviseur Gezonde School en als ‘medisch buddy’. Dit betekent dat zij met een Syrische en Eritrese vrijwilliger een vaste bijdrage levert aan de (landelijke) Facebookpagina’s ‘Syriërs Gezond’ en ‘Eritreeërs Gezond’. Samen beantwoorden ze vragen van volgers, plaatsen berichten en ontwikkelen voorlichtingsmateriaal over gezondheid.
Cultuursensitief werken
Het aanbieden van stageplekken aan vrijwilligers past bij het ‘cultuursensitief’ werken en denken van de GGD. “Verdiep jezelf in de ander, dan begrijp je elkaar beter en kun je betere hulp bieden”, licht Ruth de term toe. “Bijvoorbeeld als het gaat om voeding. Een collega van mij is met een groep Eritrese vrouwen de supermarkt ingegaan, om uitleg te geven over onze voeding. Andersom hebben die vrouwen verteld over hun voedingsgewoonten.” Soms zijn gewoonten ook beïnvloed door de periode van vluchten. “Ouders die hun kind hebben zien lijden, zeggen makkelijker ‘ja’ als hun kind om snoep vraagt. Om hun liefde te uiten. Ik vertel dan dat ‘nee’ zeggen ook een blijk van liefde is.”
Geen friet of poedermelk
Een ander cultuurverschil zie je terug in het omgaan met klachten, vertelt Ruth. “Syriërs zijn geneigd om klachten te verhelpen met medicijnen en hulpmiddelen. Een duurzamere oplossing, zoals een gezonde leefstijl, kennen mensen uit dit land meestal niet.” Op de Bloemberg, een school in Nijmegen waar veel asielzoekers zitten, werkt ze samen met het Gezonde School-team aan voedingsbeleid. “Iets als koude friet, pizza of poedermelk vinden we ongeschikt als lunch. Met de ouders bespreken we andere mogelijkheden die aansluiten bij hun eigen voedingsgewoonten. Het hoeft heus niet per se een appel te zijn.”
Ontwikkeling voorlichtingsmethode
“Vluchtelingen willen graag zoveel mogelijk weten over de Nederlandse gezondheidszorg. Maar over seksuele gezondheid praten ze liever niet”, weet verpleegkundige Pushpa Höppener (rechts op de foto) van het team Seksuele Gezondheid. Ze ontwikkelde daarom met haar collega een methode om taboe-onderwerpen bespreekbaar te maken, gebaseerd op openheid en wederzijds respect. Verschillende groepen Eritreeërs en Syriërs kregen op deze manier voorlichting. Over omgangsvormen en relaties, over zwangerschap en over de seksuele ontwikkeling van kinderen. De methode wordt inmiddels ook door andere organisaties gebruikt en is vastgelegd in het handboek ‘Landen in de Liefde’.