Het is vandaag Wereld Aids Dag. Wereldwijd vragen we aandacht voor de preventie van hiv, maar ook van anders soa’s. Want de kans op het krijgen van een soa is nog steeds groot. Vooral onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Daarom lanceren we het Testlab in regio Gelderland-Zuid. Noëmi Nijsten, arts Seksuele Gezondheid bij onze GGD, vertelt ons er meer over.
Het Testlab
“Het Testlab is een online testmodule voor mannen die seks hebben met mannen”, legt Noëmi uit. Homomannen en biseksuele mannen kunnen zich gratis en anoniem laten testen op soa’s en hiv.
Op Testlab maak je een online account aan. Dit doe je met je eigen naam of een verzonnen naam. Daarmee is je anonimiteit gewaarborgd. Vervolgens vul je een online vragenlijst in. Na het invullen van deze lijst ontvang je een testadvies. Daarna kun je zelf een labformulier uitprinten en kiezen naar welk lab je gaat. Binnen twee weken staat de uitslag, wel of geen soa, in je account.
Anoniem en betrouwbaar
Testlab is volledig anoniem en betrouwbaar. Gecertificeerde laboratoria voeren testen op gonorroe, chlamydia, syfilis en hiv uit. Een arts of verpleegkundige van de GGD checkt de uitslag voordat deze in je account komt. De gegevens staan niet geregistreerd bij de huisarts en ook niet bij de verzekering. Anoniemer kan niet!
“We hebben hiervoor gekozen omdat we voor mannen die seks hebben met mannen, het testen op soa’s zo laagdrempelig mogelijk willen maken. Je kunt nu met een labformulier en je eigen verzonnen naam in de wachtkamer van het streeklab gaan zitten. Dat maakt het nog anoniemer en hopelijk laagdrempeliger. Ook heeft het streeklab ruimere openingstijden dan onze GGD-poli.”
Vroege hiv opsporing
Binnen de MSM-doelgroep komen relatief veel soa’s voor. Iemand met een soa is ontvankelijker voor hiv en syfilis. “Hoe vroeger we hiv opsporen, hoe vroeger we kunnen beginnen met een behandeling en des te kleiner de hoeveelheid hiv in het bloed blijft. De kans wordt hierdoor groter dat de afweer van de geïnfecteerde man zich herstelt en hij geen hiv meer kan overdragen. Met als resultaat dat steeds minder mensen besmet raken met hiv. En dat is positief voor onze volksgezondheid,” aldus Noëmi.
Mee met de tijd
Testlab is al een tijd met succes actief in onder andere Amsterdam en Den Haag. Deze regio’s lijken met het Testlab een groep aan te boren die nog niet op de soa-poli kwam. Testlab is een aanvulling op de huidige zorg. Een extra service voor deze mannen!
“We beginnen met een proef in Gelderland-Zuid. Als we merken dat het testlab succesvol is, dan kunnen we het in heel regio Oost-Nederland gaan uitrollen. Ik hoop dat we een groep aanboren die nu nergens terechtkan, of niet durft. We hebben best een grote MSM-populatie in de regio Gelderland-Zuid. En dan vind ik dat deze service erbij hoort.”
Noëmi Nijsten is initiatiefneemster van het Testlab in de regio Gelderland-Zuid.