De hele maand oktober is het Stoptober. Door het hele land gebeurt er van alles rondom (hulp bij) stoppen met roken. Collega Anja Ton is adviseur Gezonde School en betrokken bij het project ‘Rookvrije Generatie Nijmegen’. Zij zet zich in voor een generatie die in vrijheid kan kiezen voor een gezonde rookvrije toekomst. Al vanaf de zwangerschap. We stellen haar een aantal vragen.
De Rookvrije Generatie is een initiatief van de Hartstichting, KWF kankerbestrijding en het Longfonds. In de regio Gelderland-Zuid zijn verschillende gemeenten (Nijmegen, Tiel, Buren, West-Maas en Waal, Heumen) op weg naar een Rookvrije Generatie. De gemeente Nijmegen doet dit in het kader van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’. Ze werkt daarbij samen met het Radboud UMC, de Radboud Universiteit, Iriszorg en onze GGD.
Kun je ons iets vertellen over het project ‘Rookvrije generatie’?
Een Rookvrije Generatie is een generatie die opgroeit zonder de schadelijke gevolgen van (mee) roken. En ook zonder de verleiding om te gaan roken. Vooral jongeren en zwangeren moeten we beschermen tegen sigarettenrook en roken. Zien roken, doet roken. Wanneer de jeugd niet meer in die verleiding gebracht wordt, dringt het aantal rokers automatisch terug. Ik vind dat onze jeugd deze kans verdient.
Hoe gaat dat in zijn werk?
We focussen ons onder andere op rookvrije schoolpleinen, rookvrije sport- en (wijk)accommodatie en rookvrije zorginstellingen. Daarnaast zetten we in op ondersteuning van rokende zwangeren en jonge ouders die willen stoppen met roken. De gemeente Nijmegen daagt ook andere partners in de stad uit zich aan te sluiten. En te komen met initiatieven die bijdragen aan een rookvrije generatie.
Waarom is het belangrijk?
Roken is de belangrijkste doodsoorzaak die we zelf in de hand hebben. Het zorgt er ook voor dat veel mensen in slechte gezondheid zijn. Van de volwassen bevolking rookt 21%, in Nijmegen is dit 23%. De meeste rokers beginnen met roken als kind/jongere. Velen van hen blijven ook roken als volwassene. Daarom is het zo belangrijk om als gemeente en lokale partners te zorgen dat plekken waar kinderen komen rookvrij zijn. Zodat zij niet meer in de verleiding gebracht worden. En roken abnormaal is, in plaats van normaal of zelfs stoer.
Als je iemand ziet roken, tik je ze dan op de vingers?
Nee zeker niet. Dat is denk ik ook geen goede manier. Roken is een verslaving en alleen vertellen dat het slecht voor je is, helpt niet. Elke roker weet dat en veel rokers willen ook stoppen. Het lukt ze alleen vaak niet.
De Rookvrije Generatie heeft een positieve insteek. We willen kinderen die opgroeien zonder rokende mensen om zich heen. We vragen de huidige rokers ons daarbij te helpen. En richten ons niet in eerste instantie op het stoppen met roken (zoals bijvoorbeeld in Stoptober wel gebeurt). Als mensen wel willen stoppen is dat natuurlijk een mooie bijkomstigheid!
Wat hoop je over 5 jaar bereikt te hebben?
Ik hoop dat mensen over 5 jaar niet meer roken in publieke ruimten en op plekken waar kinderen komen. Het aantal kinderen dat begint met roken is gelukkig al fors gedaald, net als het aantal rokers. Ik hoop dat roken straks alleen nog gebeurt op plekken waar anderen er geen last van hebben. En vooral: waar kinderen het niet zien.
Meer weten over Rookvrije Generatie? Kijk dan op de website van Rookvrije Generatie.
Wil je stoppen met roken? Super! Kijk voor hulp op deze website.