Sinds 2009 is GGD Gelderland-Zuid het meldpunt voor sekswerkers in de regio. “Wij regelen de zorg die de sekswerker nodig heeft om veilig te kunnen werken. Of desgewenst, om uit het vak te stappen,” aldus meldpuntmedewerker Rinke Rozie van de afdeling Bijzondere Zorg.
Vier dagen in de week is Rinke bij het Meldpunt Bijzondere Zorg bezig met een speciale opdracht: het organiseren van een goed werkende Ketenaanpak In Sekswerk (KIS). Met haar collega’s Karin Gloudemans en Bernadette Ywema is zij het vaste aanspreekpunt voor het project in Nijmegen. In Tiel zijn dat Nicky Arts en Noortje van Rooij. Samen zorgen zij voor de afhandeling van de meldingen. Met gemiddeld 1 melding per week, denk je dat ze het rustig aan kunnen doen. Maar niks is minder waar. “Het zijn vaak complexe trajecten waarbij meer problemen en meer personen een rol spelen. Iedere situatie vraagt weer om een andere aanpak.” Als voorbeeld noemt ze een melding nog niet zo lang geleden, over een stel dat seks aanbiedt via internet. “Ik ging op bezoek bij dit tweetal en zag dat er ook een verstandelijk gehandicapt meisje bij betrokken was. Dan moet je snel schakelen. Ik heb direct contact opgenomen met Jeugdzorg en Veilig Thuis. Ook heb ik de situatie besproken met Chantal van ons team Seksuele Gezondheid. Zij heeft veel ervaring met de doelgroep LVB.”
We hebben écht iets te bieden
Ze investeert veel in het contact met ketenpartners. Die samenwerking vindt ze erg belangrijk om snel de juiste zorg te kunnen regelen. Maar ook de samenwerking met haar eigen collega’s krijgt veel aandacht. “Ik ken geen organisatie die het zo integraal aanpakt als wij”, zegt ze trots. “Dat mogen we best wat meer aan de buitenwereld laten zien. We hebben een brede aanpak als het gaat om seksuele gezondheid. Veilig Thuis, Bijzondere Zorg, Jeugdgezondheidszorg, Gezonde School, de soa-poli. Allemaal werken we met kwetsbare cliënten en dan komt er zo nu en dan wel eens een sekswerker in beeld. We weten elkaar dan snel te vinden.” Ze noemt het voorbeeld van een schoolverpleegkundige van de JGZ die bij haar een loverboy-slachtoffer meldt. “Ik licht de Gezonde School-adviseur van die school dan in, want misschien is voorlichting over dit onderwerp nodig. Het slachtoffer nodig ik uit om te bekijken welke hulp zij nodig heeft. Als het even kan, loop ik direct met haar door naar onze soa-poli om anticonceptie te regelen. Zo voorkomen we dat ze ongewenst zwanger wordt.”
Opbouwen van vertrouwen
Sekswerkers zijn een diverse en lastige doelgroep om te bereiken weet Rinke inmiddels uit ervaring. “Als ze een hulpvraag hebben, melden ze zich niet als vanzelfsprekend bij ons, ook al zijn wij een meldpunt. En al helemaal niet bij een wijkteam of huisarts.” Na de zomer krijgt ze versterking van een ervaringsdeskundige die twee dagen in de week bij de GGD gaat werken. “Een ervaringsdeskundige weet nog beter waar ze de doelgroep kan vinden en hoe je mensen in deze business moet benaderen. Er kan sprake zijn van angst of schaamte. Het is ook een sector die baat heeft bij een niet al te grote openbaarheid en juist daarin schuilt een risico. Heel belangrijk is dat je hun vertrouwen wint.” De GGD heeft een speciale website waar sekswerkers zich kunnen laten informeren: www.alsseksjewerkis.ggdgelderlandzuid.nl. Rinke en haar collega’s staan er met foto en telefoonnummer op. “Deze mensen willen weten wie ze voor zich hebben, dat is heel begrijpelijk. Ik merkte het laatst nog toen ik met zo’n meisje in de stad afsprak. Ik kende haar niet, maar zij mij wel. Ze liep direct op me af. Dikke kans dat ze mij al uitgebreid had gecheckt via Google.”
Regelen en verbinden
Een oordeel vellen over het leven van haar cliënten, is voor Rinke een ‘no go’. “Wil je een vertrouwensrelatie opbouwen, dan ga je niet zeggen dat ze beter een ander beroep kunnen kiezen. Sowieso vind ik dat ook niet. Sekswerk is een volwaardig en legaal beroep, het brengt wel risico’s met zich mee. Om de professionals in dit vak te beschermen, zijn er behoorlijk wat regels. En daar wijs ik mijn cliënten op.” Rinke informeert en adviseert, maar zet vooral ook de lijntjes uit. Ze is een regelaar en verbinder. Vaak zie je haar in overlegjes zitten met collega’s. Binnen, maar ook buiten de GGD. Een belangrijk onderdeel van haar werk is ook het regelen van de financiering (RUPS-gelden). “Niet het leukste werk wat er is”, lacht ze. “Maar ik doe het vol overtuiging. Juist omdat het zo belangrijk is voor de rest van mijn werk: ervoor zorgen dat sekswerkers een gezond en veilig bestaan kunnen leven. Dat is wat mij drijft!”