Op 1 augustus startte Sascha Kraus als teammanager coronabestrijding bij GGD Gelderland-Zuid. Een van haar opdrachten: de organisatie opschalen naar 1.700 tests per dag aan het eind van het jaar. Inmiddels is dit aantal – in lijn met de landelijke norm – verhoogd naar 2.200. Ook het bron- en contactonderzoek (BCO) groeide fors. Na 8 hectische weken maakt Sascha de balans op.
“Het is nauwelijks bij te benen”, geeft ze toe. “Waar haal je zo snel grote aantallen gekwalificeerd personeel vandaan? En waar vind je de ruimte om al die tests te doen?” Sinds de zomer zijn er ruim 60 nieuwe mensen aangenomen voor de teststraten in Nijmegen en Tiel. Voornamelijk studenten met een medische achtergrond. “Op dit moment zoeken we onder meer via het ROC en de HAN naar geschikte kandidaten om tegemoet te komen aan de groeiende testbehoefte. Parralel hieraan voeren we enkele fysieke ingrepen uit op het terrein bij de GGD in Nijmegen. Er komen portcabines om daarmee extra werkruimte te creëren voor het coronateam. En de teststraat wordt opnieuw ingericht. Daarnaast zijn er 2 nieuwe teststraten, namelijk bij het Ziekenhuis Rivierenland en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.”
Welk werk past bij wie?
Tot nu was het uitgangspunt voor de GGD: 2% van de dagelijkse testen resulteert in een positieve testuitslag. Dit percentage ligt echter veel hoger nu en daarmee ook het aantal BCO’s per dag. Sinds de zomer zijn er ruim 60 nieuwe medewerkers voor het BCO bijgekomen, net als voor de teststraten. Al dat personeel is door de GGD zelf geworven. “We willen invloed houden op degenen die we binnenhalen”, benadrukt Sascha. “Testen en BCO zijn kerntaken van de GGD, daar hoort een bepaald kwaliteitsniveau bij vinden we. We zijn ook continu bezig met het herindelen van rollen: waar liggen de kwaliteiten van medewerkers? Als een callcentermedewerker geschikter is voor BCO-werk, dan maken we die overstap mogelijk.” Bij het vinden van nieuwe medewerkers, gaat het net zo: welk werk past bij wie? “Laatst kwam er een vacature voorbij en ik dacht aan een kandidate die eerder bij ons had gesolliciteerd. We hebben haar uitgenodigd voor een gesprek, een uur later had ze de baan, 2 uur later voerde ze zelf al sollicitatiegesprekken. Zo snel kan het soms gaan.”
Zorg voor personeel
Sascha stuurt de coördinatoren van 6 teams aan die vallen onder de coronabestrijding: BCO, callcenter, bedrijfsbureau, voorraadbeheer en de teststraten in de regio. Met haar leidinggevende ervaring binnen projecten, weet ze hoe het is om in beperkte tijd haar doelen te behalen. “Je moet soms dwingend zijn, maar ook weer niet té. Dat kan averechts werken. Het is altijd een balans tussen duwen en loslaten.” Ze neemt makkelijk besluiten, maar nooit zonder anderen te horen en te betrekken. “De werksfeer bij de GGD helpt me enorm: die is prettig, mensen zijn toegankelijk. Andersom wil ik dat ook echt uitdragen: mensen moeten zich vrij voelen om bij mij binnen te stappen, vragen te stellen, problemen te bespreken, signalen te delen. De werkdruk in het coronateam is hoog. Des te belangrijker vind ik het dat mensen het fijn hebben bij ons.”