Bareaa woont sinds 3 jaar met haar gezin in Nederland. Ze is een Syrische arts, gespecialiseerd in laboratoriumonderzoek van tuberculose. Als GGD bieden we in samenwerking met het UAF een paar artsen die gevlucht zijn uit hun thuisland een stageplek. Zo leren ze hoe ‘ hun’ beroep in Nederland gaat. Tijdens haar stage maakte ze ook kennis met het Tuberculose Laboratorium in het Radboudumc en het sanatorium Dekkerswald. “Ik heb mijn werk afgelopen jaren ontzettend gemist. Het voelt goed om weer met mijn vak bezig te zijn.”
Bareaa vluchtte ruim 3 jaar geleden van Damascus naar Nederland. Ze woont nu samen met haar man en 3 kinderen in Eindhoven. 13 jaar lang was Bareaa werkzaam als arts. Waarvan 9 jaar als tuberculose specialist in een laboratorium in Damascus. Om in Nederland aan de slag te kunnen, heeft ze een BIG-registratie nodig. Daarvoor moet ze eerst een Algemene Kennis- en Vaardighedentoets en een beroepsinhoudelijke toets doen en halen. Daarnaast is het goed beheersen van de Nederlandse taal een vereiste.
Doelen tijdens stage
Bareaa liep 1 maand stage bij onze GGD. Voorafgaand aan haar stage stelde ze samen met haar begeleider, collega Nynke Nutma, een aantal doelen op. Een van die doelen was het oefenen met de Nederlandse (vak)taal. Ook wilde ze graag zien hoe interactie met een patiënt gaat. “In Syrië is alleen de arts aan het woord. Het is ongebruikelijk om veel vragen te stellen. Of om in discussie te gaan met je arts”, vertelt Bareaa. “In Nederland gaan de artsen echt in gesprek gaat met de patiënt. Dat vind ik erg mooi om te zien.”
Verschillende afdelingen en organisaties
Binnen de GGD liep Bareaa met verschillende afdelingen mee. Zo maakte ze kennis met de afdeling infectieziekten, reizigers en seksuele gezondheid. Ook keek ze mee met een jeugdarts op een consultatiebureau.
Ze was in haar stage niet alleen bij onze GGD. Vanwege haar specialisme tuberculose, liep ze ook een dag mee in het laboratorium bij het Radboud Ziekenhuis . En in het tuberculose sanatorium Dekkerswald.
Nederland VS Syrië
Veel werkwijzen zijn in Nederland hetzelfde als in Syrië. Bijvoorbeeld de behandeling van tuberculose. Toch zijn er ook veel verschillen. “Het eerste wat mij opviel, is dat er in Nederland veel regels zijn. Bijvoorbeeld regels voor hygiëne. Veel van die regels hebben we in Syrië niet.”, vertelt Bareaa. “Ook zie ik dat in Nederland alle disciplines met elkaar samenwerken. Het laboratorium, artsen en verpleegkundigen overleggen met elkaar. In Syrië werkt het laboratorium alleen. Ik vind het leuk om met andere professionals in contact te zijn.”
Ook anders dan in Nederland, zijn in Syrië vaccinaties verplicht. Woon je in een dorp ver weg van het ziekenhuis? Dan stuurt de overheid een speciaal busje met een verpleegkundige naar je toe voor de vaccinatie. Kinderen mogen zonder vaccinatie niet naar school. Je toont je vaccinatiepapieren voordat je het schoolgebouw betreedt.
Besefmomentje
Tijdens de stage besefte Bareaa dat het leren van de Nederlandse taal erg belangrijk is. Meer dan van te voren gedacht. “Doordat je hier als arts veel in gesprek gaat met een patiënt, is de taal nog belangrijker dan ik dacht. En dan niet alleen vaktaal.” Tijdens de stage hebben onze medewerkers en Bareaa alleen maar Nederlands met elkaar gesproken. Aan het einde van stage merkt Barreaa dat ze meer zelfvertrouwen heeft, en daardoor makkelijker Nederlands spreekt.
Na een maand zat de stageperiode van Bareaa er op. De komende tijd gaat ze zich focussen op de Nederlandse taal en de AKV toets. Ook is ze op zoek naar een nieuwe stage, om nog meer ‘snuffel-ervaring’ op te doen. “Ik ben heel dankbaar dat de GGD, het Radboud en Dekkerswald mij deze kans hebben gegeven. Het was ontzettend leerzaam.”