In het kader van de ‘Week tegen kindermishandeling’ (week 47) en ‘Week zonder geweld’ (week 48) organiseert Veilig Thuis Gelderland-Zuid diverse activiteiten. Ook delen we verhalen over samenwerking: hoe maken we samen met onze ketenpartners het onderscheid in de aanpak van huiselijk geweld? Lees en deel deze verhalen. Want voor huiselijk geweld mogen we onze ogen niet sluiten.
Bart Leijten is voorzitter van de Beschermingstafel van Rivierenland. Het wijkteam, Jeugdbescherming of Veilig Thuis kunnen de Beschermingstafel inschakelen. Dit doen ze wanneer ze vastlopen in een casus of zich zorgen maken over de kinderen binnen een gezin. Bij de Beschermingstafel zitten ouders samen met alle betrokken hulpverleners en soms hun kind(eren) aan één tafel. Doel: een veilige(re) opgroei- en opvoedtoekomst voor het kind.
Laatste redmiddel
De Beschermingstafel is vaak een laatste kans voor ouders om een onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming te voorkomen. Hulpverleners bespreken van tevoren met ouders waarover ze willen praten. Ouders hebben dan ook al de kans gehad om een reactie te geven. Dat is een bewuste keuze. “Dan komt hier niet de woede van het verleden op tafel, maar kan iedereen energie steken in het maken van een toekomstgerichte oplossing,” zegt Bart. Aan de hand van het gesprek zijn er drie uitkomsten mogelijk. Een vrijwillig traject met het wijkteam. Een vrijwillig traject met het wijkteam en een jeugdbeschermer. Of de Raad van Kinderbescherming start een onderzoek.
Proces op gang brengen
Veilig Thuis kan een verzoek voor overleg bij de Beschermingstafel doen. Andersom kan de Beschermingstafel Veilig Thuis ook uitnodigen voor een overleg. Bijvoorbeeld als Veilig Thuis al bekend is met de casus. Of er misschien in de toekomst bij betrokken gaat worden. “De kennis en kunde van Veilig Thuis is soms onmisbaar voor het nemen van een besluit. Veilig Thuis-medewerkers zijn waardevolle, betrouwbare partners aan de tafel.” Bart’s uitdaging is dat iedereen zich gehoord voelt en meedoet aan tafel. “Ik volg de sfeer aan tafel en bespreek dit: hé ik zie je moeilijk kijken, wil je dit delen met de tafel? Zo probeer ik een proces op gang te brengen.”
Fijne jeugdherinneringen
Uiteindelijk moet er een besluit liggen, waarbij iedereen het gevoel heeft: dit is de manier om voor de kinderen te zorgen. “En dat zijn niet altijd besluiten waarbij iedereen staat te dansen,” weet Bart uit ervaring. Vechtscheidingen komen regelmatig voor aan de Beschermingstafel. Soms is het moeilijk om ouders met hun neuzen dezelfde kant op te krijgen. “Wij zijn er niet om die vechtscheiding op te lossen, maar om kinderen niet de dupe te laten worden. Dát staat centraal aan tafel. We willen kinderen fijne jeugdherinneringen geven.” Voor ouders is de Beschermingstafel een plek waar ze zich echt gehoord voelen, te midden van alle instanties. En dat doet iets met ouders. “De motivatie om mee te werken is er soms niet als ze binnenkomen, maar wel als ze naar buiten gaan.”